Kunnen honden ziek worden door in het water te spelen?

Watervergiftiging, ook bekend als hyponatriëmie, is een relatief zeldzame maar mogelijk fatale aandoening die het vaakst voorkomt bij honden die graag in het water spelen. Waterspelletjes waarbij voorwerpen worden opgehaald of in poelen worden gedoken om speelgoed te vangen, kunnen ervoor zorgen dat ze zeer snel grote hoeveelheden water opnemen. De gevaren van meerwater kunnen variëren van verdrinking tot ziekte, maar de meest voorkomende zijn blauwgroene algen, parasieten, bacteriën en zoutwatertoxiciteit. Het drinken of inademen van een kleine hoeveelheid water uit een verontreinigde waterbron kan symptomen veroorzaken die zo mild zijn als buikpijn of tekenen die ernstig genoeg zijn om fataal te zijn.

Controleer altijd van tevoren de staat van een meer of vijver waarin u uw hond laat spelen. Als het water er troebel, vuil, ongekleurd uitziet of een vreemde geur heeft, grijp dan niet het risico. Je hond is misschien teleurgesteld, maar het is beter dan wat er zou kunnen gebeuren als je het toestaat. Wanneer er in korte tijd te veel water wordt geconsumeerd, vooral als de hond niet plast of geen water overgeeft, wordt de elektrolytenbalans in het lichaam van de hond verstoord, wat een verstoring van de hersenfunctie kan veroorzaken.

Watervergiftiging kan leiden tot hersenbeschadiging, hartfalen en zelfs de dood. Gelukkig komt watervergiftiging niet vaak voor, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van het risico. De meest voorkomende gevallen hebben betrekking op zwemmende honden die te veel water binnenkrijgen en honden die te veel vocht drinken na het spelen of sporten. Leptospirose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met de Leptospira-bacterie.

Deze bacteriën komen overal ter wereld voor in de bodem of in het water, maar komen meestal voor in warme klimaten met hevige regenval. In de VS. Leptospirose — behandelbaar maar kan in ernstige gevallen fataal zijn Giardiasis — behandelbaar met goede resultaten op lange termijn. Leptospirose-bacteriën worden via de urine overgedragen, meestal van wilde dieren.

De twee meest voorkomende manieren waarop uw hond besmet kan raken, zijn als hij besmet water drinkt of zijn vacht likt na het zwemmen. De bacterie reist vervolgens naar de nieren en de lever, waar ze ernstige schade en soms de dood kan veroorzaken. De Leptospira-bacterie komt zowel in de bodem als in het water voor, hoewel infecties door de laatste talrijker lijken te zijn. Net als mensen kunnen honden besmet raken door drinkwater uit een meer, rivier, beek en andere besmette bronnen.

Honden kunnen besmet raken met Giardia door onbehandeld water te drinken uit meren, rivieren en zelfs uit staande plassen en regenwater. Blijkbaar heeft haar hond te veel water ingenomen terwijl ze herhaaldelijk met open mond in de rivier dook en probeerde een bal te vangen. Elke hond die tijd in of rond het water doorbrengt, of het nu zout, chloor of vers is, loopt het risico op watervergiftiging. Laat honden niet zonder toezicht achter in de buurt van watermassa's (meren, kreken, de oceaan) en poelen, evenals slangen of sprinklers.

Zoutwater is ook gevaarlijk als uw hond besluit het te drinken tijdens het zwemmen, dus zorg ervoor dat u voldoende vers water meeneemt zodat uw begeleider kan drinken terwijl u op het strand bent. Als u slechts een kleine hoeveelheid water drinkt of doorslikt die besmet is met een van deze gevaren, kan dit ziekte bij uw hond veroorzaken. De meeste honden houden ervan om hun poten erin te steken en water te drinken uit meren, plassen en vijvers, dus het kan een uitdaging zijn om ze hun gedrag te laten veranderen. Er zijn verschillende watergevaren waar u op moet letten voordat u uw hond deze zomer laat zwemmen.

Voordat ik hoorde over watervergiftiging, dacht ik dat spelen in het meer (of een ander waterlichaam) veilig was als je hond een sterke zwemmer was. Wanneer er te veel zout in het lichaam van een hond zit, geven de cellen hun water vrij om te proberen de juiste natriumwaterbalans te behouden die nodig is om het lichaam goed te laten functioneren. Sommige dierenartsen raden aan om een fles schoon water mee te nemen om uw hond iets te drinken te geven als hij dorst heeft. Honden kunnen onbehandeld water uit een plas op straat drinken en tegelijkertijd antivriesmiddel innemen, dat giftig is.

Honden lopen meer risico als ze snijwonden of schaafwonden hebben en worden blootgesteld aan besmet water of de urine van dieren die de bacterie dragen. .

Leave Message

Required fields are marked *