Barbet

De literatuur over de Barbet is nogal verspreid. Een gebundeld boek over het ras is er niet.
De Barbet is een oud ras waarvan de oorsprong niet echt bekend is, althans er bestaan verschillende theorieën over.
Aangenomen wordt dat de Barbet vanaf het begin van onze jaartelling in Noord-Afrika aanwezig was en daar werd gebruikt als herdershond.
Het is zo goed als zeker dat de Barbet met de Moren uit Noord-Afrika naar Zuid-Europa is gekomen, toen dit volk vanaf de 8e eeuw invallen deed in Spanje en vandaar Frankrijk wilde veroveren. Een paar eeuwen later vond de Barbet ook zijn weg naar Oost-Europa, nu via invallen van de Turken.
In de loop der eeuwen worden beschrijvingen en afbeeldingen van de Barbet aangetroffen; zeker in de 14e tot de 16e eeuw was hij bekend in Frankrijk en kwam hij veel voor.
Volgens de liefhebbers van de Barbet is de Barbet de voorouder geworden van vele waterhonden. Maar dat wordt zeker niet algemeen onderschreven. Een discussiepunt wat ik, zeker in dit kader, dan ook liever laat rusten.
Wat wel als algemeen aanvaard wordt aangenomen dat de Barbet de voorouder is van de Poedel. Ontstaan uit een kruising van zwarte en witte Barbets met een Spaniël.
Dit droeg bij aan de terugloop van de Barbet want de Poedel werd populairder dan zijn voorouder omdat hij beter aansloot bij de smaak die men toen had.
Tussen de beide wereldoorlogen raakte de Barbet tamelijk in de vergetelheid en was praktisch uitgestorven.
Slechts een handvol gepassioneerde jagers bleven hem trouw.
In de 20-er jaren maakte met name ene Dr. Vincenti zich sterk voor het behoud en terugfokken van dit ras.
De Barbet is van oorsprong een middenslaghond
Voor de teef gold een schofthoogtemaat van minimaal 45 cm en maximaal 50 cm en voor de reu een minimaal van 50 cm tot maximaal 54 cm.
Zoals in vele clubs ontstond er ook in de Franse waterhondenclub een verschil van inzicht.
In de tachtiger jaren ontstond er een stroming onder leiding van de toenmalige president van de club om de Barbets te kruisen met Koningspoedels. Dit tot afschuw van de liefhebbers van de originele Barbet, die niets moesten hebben van deze “Barboodle”.
Door het infokken van de Koningspoedel werd het ras veel groter, meer vierkant van vorm in plaats van iets langer dan hoog en de vacht veranderderde (veel wolliger en krullerig, dus moeilijk te onderhouden, zeker voor een werkhond).
Maar de president van de club “won” en de rasstandaard werd twee keer aangepast (in 1986 en 1995) met als resultaat: een schofthoogtemaat van minimaal 53 cm voor de teef en 58 cm voor de reu, dus een verhoging van de minimummaten binnen 10 jaar van maar liefst 8 cm!!
De rasstandaard is op 29 maart 2006 aangepast: er zijn naast minimale maten ook maximale schofthoogtematen aangegeven: voor teven tussen de 53 cm en 61 cm en voor reuen tussen de 58 cm en 65 cm., met een tolerantie van 1 cm en zijn rastypische kenmerken versterkt.
Gezien de maatvoeringen kunnen er dus diverse grootten binnen het ras voorkomen.

RASSTANDAARD

De rasstandaard van de Barbet geeft voor een rastypische Barbet de volgende belangrijkste kenmerken aan.
– lichaam langer dan hoog (van belang voor het waterwerk)
– korte en hoekige snuit en ronde en brede schedel met een duidelijke stop
– dikke gepigmenteerde lippen, grote neus(gaten), snor en baard
– schaargebit
– grote ronde ogen en laag aangezette grote oren
– korte en krachtige hals
– stevige rug met rechte bovenlijn en brede ronde borst
– brede poten en voeten
– relatief dikke huid
– de staart wordt in beweging bovenhorizontaal gedragen en heeft aan het eind een crochet (een door een spiertrekking licht omhoog gekrulde staartpunt)
– soepel gangwerk
– lange en gekrulde vacht
– kleuren: zwart, grijs, kastanje, fawn of zandkleurig, wit en meer of minder bont; alle schakeringen met bruin en zandkleur zijn toegestaan.
Kortom: een hond tussen de 20 en 35 kg met een robuste ietwat lompe uitstraling.

KARAKTER

De Barbet is zeer egaal van karakter. Heerlijk onbevangen. Houdt van mensen, kinderen en honden en is van nature geen blaffer. Heeft veel beweging nodig en is niet graag lang alleen.
Leert betrekkelijk makkelijk en snel maar om het geleerde te laten beklijven is wel geduld nodig. Hij is een heerlijke gezinshond en zeer aanhankelijk.
Heeft zeker nog de jachtpassie, maar dan moet het wel van meet af aan gestimuleerd worden.
Houdt van water en is een goede zwemmer.

AFWIJKINGEN

Kijk onder de kop gezondheid op de site
De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 10 en 14 jaar

VERZORGING

Voor de Barbet geldt dat hij ook hij geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen, omdat de vacht niet verhaart.
De vacht heeft wel onderhoud nodig. Hij heeft de neiging te gaan klitten.
In klitten kunnen ongedierte e.d. gaan zitten. Regelmatig borstelen (zeker eens per 2 weken) is dan ook een “must”.
Het is mogelijk de hond twee keer per jaar vrijwel kaal te laten scheren. Maar als u niet van een kale hond houdt dan zal hij zo’n 4 keer per jaar naar de trimmer moeten voor een knipbeurt.
Ook het schoonhouden van de oren en ogen is een aandachtspunt.
Het onderhoud is dus een kostenpost waar u rekening mee moet houden
Of u leert het zelf om uw hond te verzorgen. Dat is ook goed voor uw band met de hond.

Terug naar overzicht